Sleepworld Program

.

Sleepworld Program Alapelvei

1. SLEEPWORLD program célja, hogy az alvás élettani szempontból meghatározó feltételeinek megismertetésével, kommunikálásával hozzájáruljon a pozitív alváskultúra kialakításához és fenntartásához.

2. Tény, hogy a társadalmi, gazdasági, munka és megélhetési körülmények változásával egyre több az alvászavarban és alvásbetegségben szenvedő ember. A pihentető alvás hiánya, feltételeinek megvonása hozzájárul a negatív tendenciák erősödéséhez. A SLEEPWORLD program kezdeményezői és résztvevői saját környezetükben, a munka- és életközegükben tudatosan törekednek az alváskörülmények pozitív alakításához.

3. A SLEEPWORLD programban résztvevők ez irányú, tudatosan vállalt tevékenységükkel elkötelezettségüket is kinyilvánítják, hogy készek folyamatosan cselekedni a pihentető, egészséges alvás feltételeinek, körülményeink előállítása, fenntartása érdekében, amellyel hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

4. A SLEEPWORLD program magában foglalja és nyitott azokra a kezdeményezésekre, amelyek hozzájárulnak a nappali tevékenységeket alapvetően befolyásoló éjszakai alváspihenés optimális feltételeinek kialakításához és fenntartásához.

5. A SLEEPWORLD program tartalmaz elméleti alapokat és gyakorlati tennivalókat, megvalósítható tényleges cselekedeteket, bevált gyakorlatokat és példamutató kezdeményezéseket előítélettől mentesen, az alvástudomány, és annak szakművelői, az alvásgyógyítók, az alvásorvosok, az alváspszichológusok, az alvásterapeuták véleménye, minősítése alapján.

6. A SLEEPWORLD programban folyamatosan figyelemmel kísérik az alvástudomány alakulását, a legfontosabb információk közzétételével hozzájárulnak ahhoz, hogy a programban résztvevők a saját tevékenységük során bármikor felhasználhassák azokat.

7. A SLEEPWORLD program lehetővé teszi és szorgalmazza olyan minősítési rendszerek létrehozását és működtetését, amelyekkel az alapvető cél, a pihentető, egészséges alvás feltételeihez hozzá tudnak járulni. A minősítési követelményeknek összhangban kell lennie a nemzetközi és az adott ország jogi kötelezettségeivel.

8. A programról szóló információkat az abban résztvevők érintettségi területein közérthető és hozzáférhető módon kell kommunikálni.

9. A SLEEPWORLD program megvalósulásával hozzájárul az alváskultúra fejlődéséhez, pozitív példák követésére  ösztönöz.

10. A SLEEPWORLD program keretében kialakított, bevezetett és fenntartott bárminemű értékesítési, minősítési rendszer működtetése nem veszélyeztetheti más programok alapvető céljainak a megvalósulását.

Sleepworld Program elemei:

A program létrehozói elkötelezett hívei a humán alvásnak. A program keretein belül minden az alvás minőségének javításával kapcsolatos feladatot terveznek megvalósítani. Ennek érdekében :

  • folyamatosan kutatják a alvásgyógyítással kapcsolatos ismereteket
  • közzéteszik az eredményeket
  • Európai Akkreditációs Minőséggel rendelkező Alvásklinikát működtetnek
  • elkötelezett hívei az alváskultúra népszerűsítésének, ezért különböző kommunikációs csatornákon keresztül honlapokon, sajtóorgánumokban képviselik azt
  • folyamatosan felméréseket készítenek a lakosság alvásproblémáiról, tájékoztatnak és a kiszűrt alvásproblémásokat szakellátás felé irányítják
  • a program keretein belül évenként megrendezik a legfrissebb információkkal és üzenetekkel az Alvás Világnapja sajtókonferenciáját, az Amerikai World Association of  Sleep Medicine Foundation (New York), a világ  legrangosabb alvással foglalkozó orvosi szervezete  kiemelt partnereként
  • mint a minőségi alvás elkötelezettei 2012.március 13.-án elindították a Sleepfriendly/Alvásbarát alvást minősítő Szálláshely Programját.