Alvásról

Az alvás élettani funkciójának a jelentősége napjainkban az életmód szerves funkciójának tekinthető.

Sleepfriendly Hotel program elismerések 2023

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség az éves jelentésében, amelyet az Alvás Világnapja alkalmából tettek közzé. Világjelenségről van szó, hívja fel a figyelmet a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society cselekvési felhívását közvetítve, mintegy nyolcvan ország közreműködését bejelentve.

A Magyar Alvás Szövetség több mint tíz éve csatlakozott a világszervezet munkájához, ezúttal a Magyar Tudományos Akadémián a szakterület kiválóságai adtak elő az idei jelmondat jegyében: a jó alvás elengedhetetlen az egészséghez. Ma már a kívánatos életmód része ez, miképpen a megfelelő étkezés, a testmozgás is elválaszthatatlan az emberek pszichés, vagy lelki állapotától. A magyar szervezet az elmúlt években sikeresen valósítja meg szakmai programját a tudományos ismeretterjesztés területén, az alvás egészségügyi intézmények és alvásipari vállalatok tevékenységének az összefogásával.

Nemzetközi standardok lapján kidolgozott alvásminőség mérési módszereket alkalmaznak, kutatásokat és felméréseket végeznek, könyveket adnak ki, és értékelik az alvásért kiemelkedő munkát végző intézményeket. A Sleepfriendly Program keretében elismeréseket nyújtanak át az alvásbarát vállalatoknak és szállodáknak, kitüntetik a legjobb termékeket. A World Sleep Society alvás világszervezet követésre méltónak ajánlja a Magyar Alvás Szövetség évek óta folyó munkáját, amelyért elsők között kapták meg a Distinguished Activity Award elismerést. 

„A COVID járvány következményei és a válságos világhelyzet éppúgy, mint a mindennapi életkörülmények változásai jelentős hatással vannak az alvásunkra, amelyek a munkavégzés és a családi együttlétek területén is jelentkeznek. Átlagosan 6,8 órát alszanak a felnőttek a hét közben, ez elmarad a nemzetközileg ajánlott 7-9 órától. Az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásunk szerint, amelyet az Alvásszövetség a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végez. Az alvászavarok megelőzése és kezelése az alváskörülmények megfelelő alakításával kezdődhet, és az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésén keresztül a megfelelő orvosi kezelésekkel folytatódhat.– hívja fel a figyelmet G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.        

 

 

A nemzetközi alvás konferencia előadói voltak: Dr. Bódizs Róbert (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet), Dankovics Gergely (Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja), dr. Fabó Dániel (Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet), Havasi Gergő élsortoló (Alvás Nagykövet), Jász Anna (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Dr. Késmárszky Róbert (Franciaország), Kun Eszter (Szinapszis),)dr. Lakos Gábor (Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ), G. Németh György Magyar Alvás Szövetség), dr. Sándor Edit (Pharma Nord, Dánia), Óberling József (Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság), Vada Gergely (Fusion Vital),  dr. Vida Zsuzsanna (Magyar Alvás Szövetség). 

Kiválósági elismerések/Sleepfriendly Excellence Award 2023 – Sleepfriendly Company: JYSK Hungary, Pharma Nord Hungary, Coloplast Hungary. Sleepfriendly Hotel: Hotel Admiral Koppenhága, Botaniq Kastélyhotel Tura, Várda Sporthotel Kisvárda. Sleepfriendly Product: Havitu/Matrackuckó. 

Az oklevelek itt láthatók!

A kiválósági elismeréseket  a  Sleepfriendly Program, a Magyar Alvás Szövetség és a Magyar Szállodák és Éttermek vezetői adták át Erik Vilstrup Lorenzen őexelenciájának, a Dán Királyság budapesti nagykövetének a jelenlétében. A konferenciát köszöntötte dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár. Kiadja és információ: Magyar Alvás Szövetség, G. Németh György elnök

 

  • március 17.  – sajtóközlemény