Sleepfriendly Program English

A program ernyőneve:

SLEEPWORLD PROGRAM / SLEEPFRIENDLY PROGRAM

alakult:  2011-ben

Szakmaiságát a hazai alvásgyógyítás egyik központja és kommunikációs centruma, Benyovszky Orvosi Központ/Budapesti Alvásközpont intézménye biztosítja, évek óta végez ehhez a szakterülethez kapcsolódó prevenciós tevékenységeket. A World Association of Sleep Medicine partnereként az általa kezdeményezett World Sleep Day magyarországi központja, a 2009-ben indult országos alvásfelmérési program koordinátora.

A program részei.

SLEEPFRIENDLY HOTEL

 Az Alvásbarát Program Hungary a SLEEPWORLD program keretében valósul meg, amely Magyarországon és nemzetközi relációban is vállalja, hogy a kommunikáció eszközeivel megismerteti a közvéleménnyel a pihentető alvás feltételeit, eszközeit, lehetőségeit. Az Alvásbarát program eszközöket, eljárásokat, intézményeket, pozitív példákat kíván népszerűsíteni, a témával foglalkozó kiemelkedő személyiségeket megismertetni.

A program hivatalos neve magyarul:             ALVÁSBARÁT PROGRAM

A program hivatalos neve angolul:                SLEEPFRIENDLY PROGRAM

A program elemei:

A/ ALVÁSBARÁT TERMÉK

Ide tartoznak azok a termékek, amelyek közvetve vagy közvetlenül a jó alvást segítik, példamutató módon.

Az Alvásbarát minősítés azokat a termékeket különbözteti meg, amelyek segítséget adnak/hozzásegítenek, a feltételeit teremtik meg a pihentető alváshoz. A minősítés szempontjai kiterjednek a termék, eszköz minőségére, állapotára, hatékonyságára, a használattal kapcsolatos tájékoztatásra és a használók véleményének figyelembe vételére.

B/ ALVÁSBARÁT SZOLGÁLTATÁSOK

1, Gyógyítói

 1. Egyéb

C/ ALVÁSBARÁT ROOMS

A Sleepfriendly Hotel/Alvásbarát Szálláshely program a SLEEPWORLD Program részeként az egészséges életmód alapvető funkciójára, az egészséges és pihentető alvás feltételeinek a megismertetésére és kialakítására irányul. Az egészséges alváshoz kapcsolódó szolgáltatások és eljárások minősítésével a szálláshelyek, mindenekelőtt a hotelek alvás feltételeinek a kialakításához nyújt szakszerű információkat és minősíti, értékeli azokat. A kereskedelmi szálláshelyek, mindenekelőtt a hotelek sokat tehetnek a pozitív alvásszemlélet elterjedéséért.

A megfelelő alvásbarát szobák kialakításával, ennek propagálásával egyrészt megteremtik a valóban pihentető alvás körülményeit, s ugyanakkor felhívják a figyelmet a vendégvárás fontos feltételére, az éjszakai pihenés alapvető eszközeire.

A minősítést felkért szakértők, az alvásgyógyításhoz kapcsolódó orvosok, életmód szakemberek, a kommunikációban és a szállodaiparban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek végzik. A minősítés kiemelkedő szempontja az elkötelezettség az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében, illetve az erre irányuló kommunikációban.

Amennyiben a termék vagy szolgáltatás elnyeri az ALVÁSBARÁT minősítést, jogosulttá válik az ALVÁSBARÁT cím használatára, melyet oklevéllel hitelesítenek. Az Alvásbarát emblémát (matricát) felhasználhatják a termék vagy szolgáltatás marketingjében, és egyben jogosulttá válnak, hogy a program országos kommunikációjában is szerepelhessenek.

Az Alvásbarát Programba felkért szakemberek, a minősítési teszt kidolgozói voltak (2011.) :

Prof. Dr. Halmy László lipidológus, életmód szakértő, Prof. Dr. Pintér Lajos orvos, Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter, alvásterapeuta, a stockholmi Karolinska Egyetem munkatársa, Dr. Vida Zsuzsa alvásorvos, szomnológus, Dr. Tóth János ortopéd szakorvos, a Magyar Ortopéd Társaság képviselője, Dr. Rendi László audiológus szakorvos, Dr. Kósa Lajos allergológus szakorvos, Dr. Hermánné Fogarassy Éva, a SleepWell program vezetője, a hazai alvásterápia képviselője,   Dr. Niklai Ákos közgazdász, szállodai szakember, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Dr. Kiss Róbert Richárd, Pulitzer-díjas újságíró,a SLEEPWORLD program igazgatója, G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ igazgatója,a World Association of Sleep Medicine kitüntetett partnere, az Alvásbarát Program vezetője.

Az Alvásbarát Program kommunikációs partnerei: The Budapest Times, Budapester Zeitung, LAM, Neurológia, Hypertoni,a Nephrológia, Vendég&Hotel, Orvosikozpont.hu, Napidoktor.hu, Napiotthon.hu, Napialvás.hu, Webbeteg, DrPortal, Orvosi Hírek, Artcentrum Interaktív, TurizmusOnline, vilagszam.hu, premiumhotelek.hu, sokhotel.hu, hotel7.com, ohb.hu, Központi Szállásfoglaló Iroda, Egeszsegere.hu, Gyógyászat, Prevenció, Wellness, Egészség Magazin, valamint számos szakportál, amelyek folyamatosan teret adnak a Program híreinek, eseményeinek.

Az Alvásbarát Program minősítettjeit minden évben az Alvás Világnapján minősítésükben hivatalosan is megerősítik. Ekkor kerül sor az év díjazottjainak a kitüntetésére, akik átveszik az ALVÁSBARÁT oklevelet.

 

SLEEPWORLD PROGRAM

Nemzetközi igazgató: Dr. Kiss Róbert Richárd

SLEPPFRIENDLY HOTEL PROGRAM

Szakmai igazgató: Dr. Niklay Ákos

ALVÁSBARÁT PROGRAM/Hungary

Elnök: G. Németh György

ALVÁSBARÁT PROGRAM /Hungary

Orvos szakmai igazgató: Dr. Vida Zsuzsanna főorvos

 

Sleepworld Program Alapelvek

 1.      SLEEPWORLD program célja, hogy az alvás élettani szempontból meghatározó feltételeinek megismertetésével, kommunikálásával hozzájáruljon a pozitív alváskultúra kialakításához és fenntartásához.

2.      Figyelemmel arra a tényre, hogy a társadalmi és gazdasági, a munka- és megélhetési körülmények változásával egyre több az alvászavarban és alvásbetegségben szenvedő ember; a pihentető alvás hiánya, feltételeinek megvonása hozzájárul a negatív tendenciák erősödéséhez, a SLEEPWORLD program kezdeményezői és résztvevői saját környezetükben, a munka- és életközegükben tudatosan törekednek az alváskörülmények pozitív alakításához.

3.      A SLEEPWORLD programban résztvevők ez irányú, tudatosan vállalt tevékenységükkel elkötelezettségüket is kinyilvánítják, hogy készek folyamatosan cselekedni a pihentető, egészséges alvás feltételeinek, körülményeink előállítása, fenntartása érdekében, amellyel hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

4.       A SLEEPWORLD program magában foglalja és nyitott azokra a kezdeményezésekre, amelyek hozzájárulnak a nappali tevékenységeket alapvetően befolyásoló éjszakai alváspihenés optimális feltételeinek kialakításához és fenntartásához.

5.      A SLEEPWORLD program tartalmaz elméleti alapokat és gyakorlati tennivalókat, megvalósítható tényleges cselekedeteket, bevált gyakorlatokat és példamutató kezdeményezéseket előítélettől mentesen, az alvástudomány, és annak szakművelői, az alvásgyógyítók, az alvásorvosok, az alváspszichológusok, az alvásterapeuták véleménye, minősítése alapján.

6.       A SLEEPWORLD programban folyamatosan figyelemmel kísérik az alvástudomány alakulását, a legfontosabb információk közzétételével hozzájárulnak ahhoz, hogy a programban résztvevők a saját tevékenységük során bármikor felhasználhassák azokat.

7.      A SLEEPWORLD program lehetővé teszi és szorgalmazza olyan minősítési rendszerek létrehozását és működtetését, amelyekkel az alapvető cél, a pihentető, egészséges alvás feltételeihez hozzá tudnak járulni. A minősítési követelményeknek összhangban kell lennie a nemzetközi és az adott ország jogi kötelezettségeivel.

8.      A programról szóló információkat az abban résztvevők érintettségi területein közérthető és hozzáférhető módon kell kommunikálni.

9.      A SLEEPWORLD program alapelveit, kritériumait, szabályait és a hozzá kapcsolódó legfontosabb információkat a www.sleepworldprogram.com honlapon lehet elolvasni az adott ország nyelvén és legalább angolul.

10.  A SLEEPWORLD program megvalósulásával hozzájárul az alváskultúra pozitív alakításához, ösztönöz pozitív példák követésére.

11.  A SLEEPWORLD program keretében kialakított, bevezetett és fenntartott bárminemű értékesítési, minősítési rendszer működtetése nem veszélyeztetheti más programok alapvető céljainak a megvalósulását.

 

 1. AZ ALVÁSBARÁT ROGRAM 2011.

 Szakmai alapító:                              Budapesti Alvásdiaganosztikai és Alvásterápiás Központ

A program bejelentése:                   WSD – Alvás Világnapja 2011. március 18.

A program indulása:                       2011. szeptember

 

2011-ben indítjuk útjára a SLEEPWORLD project keretében az Alvásbarát Hotel/Rooms minősítési programot szállodák, éjszakai vagy nappali alvást biztosító hotelek, vendégházak, vendégfogadó helyek részére. Az ALVÁSBARÁT Hotel/Rooms Program minősítés azokat a magyar szolgáltatókat különbözteti meg, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alváshoz.

Az alvás élettani funkciójának a jelentősége napjainkban az életmód szerves funkciójának tekinthető. Az életünknek, így egy napnak is közel az egyharmadát ágyban töltjük, hogy a nappali ébrenléthez megfelelően fel tudjon készülni a szervezet, készen álljon az új nappali kihívásokra. Az alvás minősége kihat a munkavégzésre, a cselekvőképességre, az általános egészségi állapotra. Az alvás, pontosabban a pihentető, a nyugodt alvás egyre inkább az egészségtudatos életmód részévé válik. Az éjszakai pihenést kínáló intézményekben, szállodákban is kiemelkedő szerepe van a hálóhelyek, a pihentető alvás feltételei kialakításának. Ez a szemlékelt ma még nem általános: különösképpen a hazai éjszakai vendégfogadó intézmények tekintetében csak a legkiválóbbak szánnak külön figyelmet az alvás minőségi feltételeinek a kialakítására. Új intézmények berendezésének kialakításánál gyakran erre jut a kevesebb figyelem és anyagi ráfordítás is. A gasztronómia vagy a relaxációs és szabadidős tevékenységek hamarabb kapnak teret a marketing munkában, mint maga az alvás. Pedig a legtöbb időt egy vendég éppen az alvással tölti el a szállodában. Erre kívánja felhívni a figyelmet az ALVÁSBARÁT Program, miközben értékeli és minősíti az ezen a téren legjobbakat.

A minősítés a bizalom és a megbízhatóság jele, a szálloda vendégeinek jelzés és üzenet, hogy a kiválasztott, minősített intézmény teljesíti, illetve túlteljesíti a minőségi alvás feltételeit a szobáiban. A minősítés garanciát ad arra, hogy az adott szolgáltató valóban megfelel a kategóriáján belül elvárható követelményeknek mind a vendégek, mind pedig a szakma követelményeinek a figyelembevételével.

A minősítés feltétele:

A minősítés a pihentető alvás feltételeinek sokoldalú felmérését jelenti, amely kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére és minőségére. Az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, a vendégek véleményére, a vendég elégedettség mérésére, a vendégpanaszok kezelésére. A minősítést elnyert szolgáltatóknak a kiemelt megjelenést biztosítanak az ország jelentős turisztikai és vendéglátási rendezvényein, kommunikálják, cikkekben , illetve honlapokon megjelenítik.

A minősítés kiemelkedő szempontja a szállodavezetés elkötelezettsége az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében, illetve az erre irányuló kommunikációjában. 

ALVÁSBARÁT /SLEEPFRIENDLY PROGRAM          FELHÍVÁS

Az Alvásbarát Program az egészséges életmód alapvető funkciójára, az egészséges és pihentető alvás feltételeinek a megismertetésére és kialakítására irányul. Figyelemmel arra a tényre, hogy Nyugat-Európa és Magyarország lakosságának 25-30 %-ka szenved valamilyen alvászavarban vagy alvásbetegségben, ezért a megelőzés illetve a megfelelő gyógyítás lehetőségeinek a kommunikálásával, a pozitív példák erősítésével, és mindenekelőtt a szakszerű tájékoztatással kíván hozzájárulni a program. A program koordinátora a Budapesti Alvásközpont (Benyovszky Orvosi Központ), a hazai alvásgyógyítás egyik központja, európai orvosi szakmai minősítési akkreditációval rendelkezik, vezeti az Országos Alvásfelmérés programot, szakemberei nemzetközileg ismert alvásgyógyítók, orvosok, pszichológusok, pszichiáterek. Az intézmény által kidolgozott módszerek és eszközök alkalmasak az alvás körülményeinek, eszközeinek a minősítésére, a szakszerű tanácsadásra.

A 2011. évben az alvásközpont irányításával folytatódott az országos alvásminőség felmérés, World Sleep Day magyarországi központjaként kiemelt feladatának tekinti az egészséges alvás eszközeinek, feltételeinek a megismertetést a közvéleménnyel. Ennek keretében kerül sor a Sleepfriendly/Alvásbarát Program elindítására. Az egészséges alváshoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások és eljárások minősítésével, a szálláshelyek, mindenekelőtt a hotelek alvás feltételeinek a kialakításához nyújt szakszerű információkat és minősíti, értékeli a legjobbakat. A kereskedelmi szálláshelyek, mindenekelőtt a hotelek igen sokat tehetnek a pozitív alvásszemlélet elterjedéséért. A megfelelő alvásbarát szobák kialakításával, ennek propagálásával egyrészt megteremtik a valóban pihentető alvás körülményeit, s ugyanakkor felhívják a figyelmet a vendégvárás fontos feltételére, az éjszakai pihenés alapvető eszközeire.

Az Alvásbarát minősítés azokat a szolgáltatókat különbözteti meg, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak, és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alváshoz. Az Alvásbarát minősítés szempontjai kiterjednek a vendégszobákban az alvás alapvető eszközeinek a minőségére, a pihentető alvás feltételeinek, a kiegészítő eszközöknek és a szolgáltatásoknak a meglétére és a minőségére, az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, a vendégek véleményére, a vendég-elégedettség mérésére, a vendégpanaszok kezelésére. A minősítést felkért szakértők, az alvás- és ortopéd orvosok, a szállodai vendéglátásban és a kommunikációban nagy tapasztalatokkal rendelkező

szakemberek végzik. A minősítés kiemelkedő szempontja a vezetés elkötelezettsége az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében, illetve az erre irányuló kommunikációjában. 

Amennyiben a szálláshely elnyeri a minősítést, jogosulttá válik az SLEEPFRIENDLY/ALVÁSBARÁT HOTEL/ROOMS védjegy használatára, melyet oklevéllel hitelesítenek. Az Alvásbarát emblémát (matricát) felhasználhatják a szálloda marketingjében, és egyben jogosulttá válnak, hogy a program országos kommunikációjában is szerepelhessenek.

 

III.    ALVÁSBARÁT MINŐSÍTÉSI SZEMPONTOK ÉRTÉKELŐLAPJÁNAK KITÖLTÉSÉHEZ

A minősítési szempontok bevezetésében dőlt betűkkel szedett részek segítik a jó alvóhelyek kialakítása feltételeinek értelmezését. Az alvástudomány standardizált és legújabb kutatási eredményei támpontot adhatnak az ideális alvási körülmények kialakításához, fejlesztéséhez.

Az egyes területekhez tartozó értékelési szempontok képezik a minősítési kritériumokat, amelyhez az értékelést megkönnyítő magyarázatot fűztünk.

Az Alvásbarát Rooms védjegyet az az intézmény kaphatja meg, ahol az adott szálláshely kereskedelmi célú ágyszáma minimum 50 %-kára vonatkozóan teljesülnek a kritériumok.

Kizáró okok:

Alvásbarát szobában dohányozni tilos!

Alvásbarát szobában nem tartható háziállat, nem lehet kitömött állat!

Ajánlott:

Az Alvásbarát szobában az utcai (külső) ruházat tárolása (öltözés) a hálóhelyiségtől elkülönült térben ideális. Az Alvásbarát szobában tartózkodó vendég tudomásul veszi, hogy a külső allergén anyagok a ruházatán, felszerelésén és a testfelületén (elsősorban a haján) bekerülhetnek a szobába.

A haj és az arcszőrzet különösen alkalmas az allergiát kiváltó anyagok hordozására, ezért az ágynemű, mindenekelőtt a párna használata előtt ajánlatos a célirányos tisztálkodás (hajmosás, hajszárító).

Porvonzó szobaberendezés, szobadísz esetében folyamatosan gondoskodni kell annak portalanításáról.

 

ALVÁSBARÁT ROOMS KRITÉRIUMOK (Kézikönyv)

HÁLÓSZOBA

A hálószoba – az európai kultúrában – a nyugalom és a csönd szigete. Általában az éjszakai pihenés (időnként a nappali regenerálódás) helyszíne is. Természetes része az életünknek, mégpedig többnyire a legtöbb időt – egy aktív napot követően és a következőt megelőzően – itt töltünk el.

Ehhez képest meglehetősen keveset foglalkozunk vele, talán mert az alvás a szó szoros értelmében az alvó számára időtlen jelenség, természetes és kihagyhatatlan része az életnek, leginkább akkor figyelünk fel rá, ha valamilyen oknál fogva rosszul alszunk.

Az Alvásbarát szoba program ezért kínál szakmai érveket és eszközöket mindazoknak az intézménynek, amelyek fontosnak tarják az egészséges, pihentető alváskörülmények kialakítását, erre áldoztak vagy áldozni kívánnak annak érdekében, hogy vendégeik már a szálláshely kiválasztásánál a számukra legmegfelelőbb alváshelyet találjanak.

Azok a szálláshelyvezetők, akik megértik és egyetértenek az Alvásbarát szoba küldetésével, jól tudják: a kevesebb befektetés is jelentős eredményeket hozhat a vendégek körében, ha felhívják a figyelmet a pozitív alváskörülmények meglétére.

SZEMPONT: A hálóhelyiség mérete arányos a benne található (ággyal/ágyakkal) – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A hálóhelyiség alapterületének kiszámításánál annak a falakkal és nyílászárókkal körülhatárolt helyiségnek a méreteit vesszük alapul, amelyben a fekvőhely található. A helyiséghez kapcsolódó, de nyílászáróval el nem választott nappali, előtér, fedett erkély stb. az alapterületbe beleszámítható.

PONTOZÁS:

0 – Az alapterület nem éri el a fekvőhely felszínének kétszeresét (KIZÁRÓ OK!)

 • Az alapterület kétszeres és háromszoros között

2 – Az alapterület háromszoros és négyszeres között

3 – Az alapterület négyszeres és ötszörös között

4 – Az alapterület ötszöröse felett

 

 1. ÁGY

A különböző kultúrákban a hálószoba első számú berendezésének, az ágynak az elhelyezkedése meghatározó: a keleti hagyományok általában úgy állítják be, hogy a fej mindig kelet felé nézzen, míg például az indiai ájurvédikus tanok szerint azt dél felé tanácsos beállítani. Indián felfogások szerint a nyugat az irányadó, bizonyos népeknél pedig hagyományosan az ágy észak felé állítódik. Az európai gyakorlat elsősorban a praktikumot jelöli meg, miközben tudományos vizsgálatok sora tárja fel azt a nyilvánvaló tényt, hogy az alvás minősége és az ágy elhelyezkedése között szoros az összefüggés.

A Föld északi pólusáról eredő erővonalak a déli pólusnál összetalálkoznak, a közötte levő területeken a keletkező mágneses energia kétségkívül hatással van az élőlények egész szervezetére. Mivel az emberi vérben vas is található, a mágneses mezők változásai hatással vannak a szervezet működésére. Tudományos megfigyelés: ha az ágyunk a Föld mágneses mezejével megegyező észak-dél vonalon helyezkedik el (fej észak, láb déli irányban), az első mély alvás hosszabb lesz, és ez meghatározza a további alvásciklusok alvásminőségét is. Természetesen a hálószobát körbeölelő építő és más anyagok jelentős mértékben módosíthatják az eredendő- és élettani szempontból többnyire pozitív következményű mágneses hatást.

A korszerű technikának köszönhetően megvalósítható az igény, hogy testünk tengelyének, a gerincoszlopnak a legteljesebb kényelmet nyújtsuk. A hátproblémák ugyanis népbetegségnek számítanak, a gyakori hátfájás már nemcsak az idősebbeket érinti. Németországban például a lakosság közel ötven százalékában életében többször volt hátfájása, 30 százalékuk esetében krónikussá is vált.

A svájci reumaszövetség becslése szerint lakosaik 50 százaléka szenved akut hátfájástól, 90 százalékuk már keresett fel orvost fájdalmai enyhítésére. Ausztriában tartási problémák a végzős iskolások 70 százalékát érinti. A Nielsen 2011. első negyedében végzett felmérést 55 országban, köztük 28 európai országban, így Magyarországon is 28 ezer internet-felhasználó körében. A megkérdezettek körében a második legelterjedtebb panasz a derék- és hátfájás, a válaszadók 41 százalékát érintette. A hát megóvásának és a hátfájdalmak kiküszöbölésének egyik legfontosabb módja a megfelelő ágy és matrac kiválasztása.

A gerinc számára az a legideálisabb megoldás, amelyben a legkisebb terhelésnek van kitéve, ebben a pozícióban tudja leginkább kipihenni magát. Ezért az ágynak, illetve a testtel közvetlen érintkező nyomófelületnek, a matracnak sem túl puhának, sem túl keménynek nem szabad lennie. Vagy az ágy alkalmazkodik a gerinchez, vagy az alkalmazkodik a fekvőhelyhez. Kedvezőtlen megterhelés esetén a gerinc görbül – holott ez elkerülhető, ha a matrac tökéletesen harmonizál az ágy rugózatával. Az ágyrács lehetővé teszi, hogy a gerincoszlop fekvő helyzetben is megtartsa eredeti formáját, feltéve, ha jó minőségű, úgynevezett pontokban rugalmas matraccal kombinálják. Ez csak a terhelés pontjaiban enged, azaz süllyed be, a matrac többi felületén nem.

Az alvászavarok és alvásproblémák mellett a gerincbántalmak is népbetegségnek számítanak, számos orvos a modern kor pestiseként emlegeti ezeket. A gerinc megóvásának és az innen eredő fájdalmak tompításának módja a megfelelő ágy. A gerinc számára az a legoptimálisabb fekvőhelyzet, amelyben a legkisebb terhelésnek van kitéve, ebben az állapotban tudja leginkább kipihenni magát. Az ágynak ezért sem túl puhának, sem pedig túl keménynek nem szabad lennie. A túl kemény ágy természetellenesen megfeszíti a gerincet, a túl puha pedig kóros görbületeket okoz. Vagy az ágy alkalmazkodik a gerinchez, vagy az alvónak kell alkalmazkodnia az ágyhoz. Ez utóbbi esetben a gerinc deformálódik, ami miatt helytelen terhelés, túlterhelés jön létre. Ez úgy kerülhető el, ha a matrac és az ágy rugózata harmonizál egymással és a megfelelő ágyráccsal együtt biztosítja, hogy a gerinc minden szakasza fekvő helyzetben is megtartsa eredeti formáját. A legjobb minőségű modellek felveszik a test terhelő nyomását és eloszlatják a terhelő felületen úgy, hogy közben ellennyomást fejtenek ki. Ez a funkció különösen a hosszabb fekvést igénylő körülmények között lényeges. A matrac és az ágyrács egymás hatását kiegészítik, támogatják. Az ideális rácsok, betétek és matracok természetes anyagokból készülnek, nagyfokú rugalmasságukkal alapját képezhetik a pihentető alvásnak.  A matracok és ágyneműk új nemzedékében már szerepelnek olyan speciális műanyaggal kevert anyagok, amelyek allergiamentesek, bőrbarátok.

Fontos, hogy a fekvőfelület magassága ideális legyen, ami főleg a fekvő helyzetből való felkelésnél játszik szerepet, mert ezzel előzhető meg az ágyéki gerinc hirtelen túlterhelése, illetve a csípő- és térdízületek túlterhelése, ami különösen a jelzett ízületeken végzett műtétek után lehet kockázatos /pl. csípőprotézis kimozdulása/.

A legjobb minőségű ágy/matrac kombinációk felveszik a test terhelőnyomását és eloszlatják az egész ágyon. Közben egyfajta ellennyomással megtámasztják, megtartják a testet. A gerincoszlop állandó mozgásban van, ezért az ágynak is olyan folyamatos mozgást kell biztosítania, hogy könnyedén elbírja a test súlyát, és ne csak felfogja, hanem meg is támassza. Sokféle ágyrács és felfüggesztés van kereskedelmi forgalomban, számos szakember szerint fontosabb funkciót tölt be, mint a matrac. Tény viszont, hogy napjainkban egyes jó minőségű matracok átveszik az ágyrács funkcióját is. A tökéletes ágyrácsok természetes anyagokból készülnek, és sok rugalmasságot és lendületet adnak a pihenő testnek.

Az optimális ágyméret: ha a fej és a láb legalább 10 cm-re van az ágy végétől. Az ágy szélessége min. 90 cm, kétszemélyes/dupla ágyak esetében minimum 180 cm. A közös ágykeret esetében az alvó párok jobban érzékelhetik a partner mozgásait. Az ágy magassága szellőzési és kényelmi szempontból: 45-60 cm.

SZEMPONT: Jó minőségű, teherbíró, stabil szerkezetű – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágyról vegyük le az ágyneműt és nézzük át alaposan. Az ágylábaknak szilárdnak, az illesztékeknek hézagmentesnek, stabilnak kell lenniük. Ráülve/ráfekve az ágy nem mozog, ingadozik, nem recseg, nyikorog. Anyaga jó minőségű, igényesen összeszerelt. Látható sérülések (törés, repedés, szakadás stb.) még ha javított is, nincsen rajta.

PONTOZÁS:

0 – Az ágy gyenge minőségű, szerkezetű, instabil

1 – Az ágy közepes minőségű, állapotú

2 – Az ágy jó minőségű, teherbíró, stabil szerkezetű, javítás nyoma nem látszik rajta

SZEMPONT: Tiszta, ápolt – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágyról vegyük le az ágyneműt és nézzük át alaposan. Az ágy valamennyi részét alaposan nézzük át. A sima felületeket átsimíthatjuk nedves törlőkendővel, így győződjünk meg a tisztaságról. A kárpitozott részeken nem lehetnek látható foltok, szennyeződések. Az ágyszoknya – ha van – ugyancsak feleljen meg ezen elvárásoknak.

PONTOZÁS:

0 – Az ágy, vagy egyes részei koszosak és/vagy nagyon elhasználódtak

1 – Az ágy tiszta, de erősen használt

2 – Az ágy tiszta, ápolt, nem kelt használt benyomást

SZEMPONT: Könnyen mozgatható – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágy, az alatta lévő padló/szőnyeg könnyebb takaríthatósága érdekében könnyen mozdítható, anélkül, hogy a burkolat sérülne. Ennek érdekében az ágynak olyan lábai, alsó kerete van, amely gördíthető, vagy könnyen csúsztatható az adott felületen. Amennyiben az ágykeret a padlóig ér, vagy azzal összeépített, pont adható, hiszen kevesebb szennyeződés jut az ágy alá.

PONTOZÁS:

0 – Az ágy nehezen, vagy nem mozdítható el egy átlagos fizikai adottságú ember által

1 – Az ágy könnyen mozdítható (tolható, vagy gurítható)

SZEMPONT: Kifejezetten szálláshelyi célra készült – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: Amennyiben az ágy valamely erre specializálódott gyártó terméke, annak nagyobb terhelhetősége, az alkalmazott technológia és anyagok miatt jobban szolgálja az alváskényelmet. Szálláshelyi ágyak gyártására szakosodott gyártónak azt tekintjük, amelyiknek honlapján/referenciájában legalább 3 szálláshelyi referencia szerepel.

PONTOZÁS:

0 – Az ágy nem szálláshelyi használatra készült

1 – Az ágyat olyan gyártó készítette, amelyik néhány referenciával rendelkezik

2 – Az ágyat olyan gyártó készítette, amelyik elsősorban szállodák beszállítója

SZEMPONT: Méretük rendeltetésüknek/megjelölésüknek megfelelő– 4 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágyak/matracok minimum értéke cm-ben: egyszemélyes (single) 90×190, kétszemélyes franciaágy (queen) 140×190, kétszemélyes (king) 180×190.

PONTOZÁS:

0 – Az ágyak/matracok mérete nem éri el a megadott értéket. (KIZÁRÓ OK!)

1 – Valamennyi ágy/matrac a minimum értéket éri el

2 – Az ágyak/matracok többsége a minimum értéket éri el

3 – Majdnem minden ágy/matrac mérete meghaladja a minimum értéket

4 – Valamennyi ágy/matrac nagyobb a megadott minimum értékeknél

SZEMPONT: A fekvőfelület padlótól számított magassága megfelelő– 2 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágyak lepedővel borított (paplan/takaró/ágyterítő nélküli magasságát mérjük meg.

PONTOZÁS:

0 – Az ágy alacsonyabb mint 45 cm, vagy magasabb mint 60 cm

1 – Az ágy éppen 45 vagy 60 cm magas

2 – Az ágy magassága 45 és 60 cm közé esik

 

 1. C. MATRAC

Ortopédia szempontból az egyik leginkább ajánlott matrac típus az úgynevezett gerincbarát matrac, vagyis amikor a test, és elsősorban a hát olyan pozícióba kerülhet alvás közben, amely a számára a legpihentetőbb. A naponta változó testsúlyú és –felépítésű alvó vendég a szálláshelyen olyan matracot tud értékelni, amely a matraccal szemben támasztott sokféle követelmény közül legalább kettőnek mindenféleképpen megfelel. Ez a matrac keménysége és a matrac anyaga.

A keménység relatív szempont, általában 70-90 kg súlyú, 160 – 180 cm átlagmagasságú felnőtt ember számára kínálnak kényelmes matracokat a szálláshelyi vendégeknek. Miután azonban ettől eltérő súlyú és méretű vendégek is vannak, így a minőségi ágykínálatnak erre is ki kell terjednie. Vagy olyan módon, hogy a matrac fekvőfelületei változtathatóak (más az alsó és a felső felület), illetve kérésre pótderékalj áll rendelkezésre (erősebb vagy lágyabb keménységi fokozattal). Kiemelt alvásminősítésű amerikai szállodákban és kórházakban, valamint alvásklinikai gyakorlatban ismeretes az úgynevezett állítható keménységű ágy-matrac rendszer, amely valójában testre szabható. A matrac anyaga szempontjából a természetes és műanyag megkülönböztetés már nem ad pontos képet arról, hogy a fekvőhely megfelel-e a korszerű követelményeknek. Az allergiás betegségek elterjedése miatt az allergiamentes fekvőhelyek készítésénél műanyagot is alkalmaznak, a természetes anyagok ugyanis könnyen a szervezet immunrendszerének az ellenállásába ütközhetnek. Ennek ellenére máig sem sikerült olyan műanyag szálat kifejleszteni, amely hasonlítana a gyapjúhoz. A nedvességszívó képesség, a bőrbarát tulajdonság és a melegítő hatást tekintve nem sikerült a gyapjút legyőzni. Azonban az alváskörülmények optimalizálása érdekében a mai technológiákkal szerencsésen ötvözhetők a természetes- és a műanyagok.

Az allergiaérzékenység szempontjából különbséget kell tenni aszerint, hogy az érintettek többsége különböző anyagokra, számos esetben ezek kombinációjára érzékeny. Ezért megállapítható: minden allergiás érzékenységre egyaránt megfelelő és ajánlható anyag nincs. A legtöbb virág, illetve illatallergiás beteg például jól viseli a gyapjút és a gyakran alkalmazott kaucsukot, feltéve, ha nem kevertek bele, illetve az ágyban vagy annak közelében sem található egyéb allergiát kiváltó mesterséges anyag. A viszonylag ritka, de előforduló latexallergiás is nyugodtan alhat latex anyagot tartalmazó matracon, ha azzal közvetlenül nem kerül érintkezésbe, vagyis nincs kontaktallergiája. Súlyos allergiások a betegségük ismeretében általában megfelelően fel tudnak készülni az alváskörülményeik megfelelő kialakításához.

Az újabb kori matracanyagok legismertebbje a habszivacs, általában kombinálva különböző természetes vagy műanyagból készült függesztő elemekkel, rugókkal és ruganyzatokkal. A habszivacs levegőből és szénből áll, az utóbbi az emberi testnek is az alapja. Nagyfokú rugalmassága és felülmúlhatatlan alkalmazkodóképessége miatt a legtöbb korszerű matrac felhasznál habszivacsot. Keménysége puhasága sokféle, jól szigetel. Tartósságát térfogatsúlya határozza meg, a legjobb minőségűek minimum 40-es térfogatsúlyúak.

A manapság divatos, úgynevezett űrhajós matracok 95 százalékában levegőből állnak, milliárdnyi pólusukkal úgy lélegeznek, mint az emberi bőr. Ismeretesek azok az úgynevezett intelligens matracok, amelyek a magas pontrugalmasság mellett úgynevezett antiblokkoló rendszert is nyújtanak a gerincoszlopnak. Ezek a típusok az éjszakai, akár száznál is több apróbb és nagyobb mozgásoknak finom csillapításokkal engednek utat.

A jó matrac tehát – függetlenül márkájától – fel- és átveszi a test súlyát, az alvó könnyebbnek érzi magát, mivel az izmok normális feszültségi állapotba kerülnek, illetve el is lazulhatnak. Ezek a matracok elősegítik a legmegfelelőbb testtartást, kényelmesek és könnyű, levegős alvási helyzetet teremtenek.

SZEMPONT: Jó minőségű, jó állapotú– 4 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágyneműt és a matracvédőt vegyük le a matracról és vizsgáljuk meg alaposan. Mindkét felét és az oldalait is vegyük szemügyre. Különösen figyeljünk a borító szövet/anyag állapotára, a varrások épségére. A matracra üljünk rá, feküdjünk rá és úgy is vizsgáljuk meg a felület egyenletességét, simaságát.

PONTOZÁS:

0 – A matrac gyenge minőségű, bemélyedt, a rugók (ha vannak) tapinthatóak (KIZÁRÓ OK!)

1 – A matrac közepes minőségű, és nagyobb javítások találhatók rajta

2 – Az matrac közepes minőségű, állapotú, kisebb látható javításokkal

3 – A matrac jó minőségű és állapotú, karbantartott, megkímélt

4 – Az matrac jó minőségű, felülete egyenletes, javítás nyoma nem látszik rajta

SZEMPONT: A matrac vastagsága kényelmes alvást tesz lehetővé – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A matrac vastagságát mérjük le. A matrac belső szerkezete és/vagy töltőanyaga az értékelést nem befolyásolja. Boxspring ágyak esetében is az alábbi értékelést alkalmazzuk.

PONTOZÁS:

0 – A matrac vékonyabb, mint 10 cm

1 – A matrac vastagsága 10-12 cm

2 – A matrac vastagsága 12-15 cm

3 – A matrac vastagsága 15-20 cm

4 – A matrac vastagabb, mint 20 cm

SZEMPONT: A matrac életkora nem haladja meg a 10 évet – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: A matrac életkorát a szállodának a beszerzést igazoló számlával/szállítólevéllel/megrendelővel kell igazolnia, de elfogadható a matracra varrt/erősített gyártási évet igazoló tanúsítvány is.

PONTOZÁS:

0 – A matrac 10 évnél idősebb

1 – A matrac 5-10 éves

2 – A matrac fiatalabb, mint 5 éves

SZEMPONT: Tiszta, ápolt – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ágyneműt és a matracvédőt vegyük le a matracról és vizsgáljuk meg alaposan. Mindkét felét és az oldalait is vegyük szemügyre. Különösen figyeljünk az elszíneződésekre. A matracot megütögetve, vagy porszívóval mintát véve belőle ellenőrizhetjük a matrac szennyezettségét. A matracon található halvány folt(ok) elfogadható(ak), a tisztítható foltok jelenléte alacsonyabb pontszámot jelent.

PONTOZÁS:

0 – A matrac, vagy egyes részei koszosak és/vagy nagyon elhasználódtak

1 – A matrac enyhén szennyezett, elhasznált, foltos

2 – A matrac tiszta, de erősen használt, foltos, nincs kellemetlen szaga

3 – A matrac tiszta, de használt benyomás kelt, és foltok láthatók rajta

4 – A matrac tiszta, ápolt, kellemes illatú, foltok nem láthatók rajta

SZEMPONT: Matracra erősíthető, külön mosható ágyvédő– 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A matrac és a lepedő közé helyezhető matracvédőt rendszeresen mossák, tisztítják, alkalmas az izzadság felfogására, lepedőn át is kellemes tapintású, nem gyűrött. A matracról könnyen levehető, mérete illeszkedik az ágyhoz.

PONTOZÁS:

0 – Nincs matracvédő, vagy a fent leírtak nagy részének nem felel meg

1 – Levehető, tiszta matracvédő a fenti tulajdonságokkal

 

 1. ÁGYNEMŰ

A természetes anyagból készült ágyneműk előnyei közismertek. A selyem, a szatén, a pamut, a gyapjú vagy a flanel és a frottír – évszaktól függően – népszerű ágynemű anyagok. Nedvszívó és légáteresztő képességük, súlyuk és tapintásuk – egyéni érzékenységtől függően keresettek. A természetes anyagok létjogosultságát ezen a területen az allergiások igazolják. Bőrre gyakorolt hatásukban vetekszenek a természetes anyagokkal, azonban sztatikusan hamar feltöltődnek. Az ágynemű legfontosabb funkciója, hogy a testhőmérséklet megőrzése mellett biztosítsa a megfelelő szellőzést. Megfelelő meleget, biztonságot kell nyújtania, ezért puhaságuk és könnyedségük hozzásegít a zavartalan alváshoz. A tollat illetve a pehelytollat egyelőre nem tudták felülmúlni, legalábbis a könnyűségét tekintve. Miután ezek valaha élő anyagok voltak, ezért ezek tisztítására nagyobb figyelmet kell fordítani. Tapintás szempontjából még a gyapjúnál is kellemesebb érzésű természetes anyag az alpaka, a teveszőr és a kasmír.

A jó alvás szempontjából a fejpárna meghatározó jelentőségű. Kényelem szempontjából a puhasága, anatómiai szempontból azonban a formája és tartása a legfontosabb. A párna alapvető funkciója ugyanis, hogy megtámassza és védje az érzékeny és mozgékony nyaki csigolyákat. Így tudja a gerincoszlop megőrzi a természetes, dupla S formáját. Az ideális párna mérete: 40 x 80 centiméter. A párna magasságának biztosítania kell, hogy oldal irányban fekve egy magasságban legyen a vállad, vagyis ne emelje meg a fejet, de ne is ejtse meg. Minél magasabban tartjuk a fejünket, annál inkább gátoljuk a regenerálódást, a regressziót. Ez akadályozza a jó alvást. Ha azonban a párna alacsony, így nem képes megfelelő támasztékot, tartást, biztonságot nyújtani. Anyagát tekintve nem szabad akadályozni a légzést, és nem szabad melegíteni a fejet. A jó párna nem engedi beizzadni a nyakat, és megfeszíteni az izmokat. Ha a testből éjszakánként akár egy-másfél liter kipárolgó nedvesség az ágyneműre kerül, az lehűti a bőrt, az izmok megfeszülnek és ez mikro- vagy makroébredéshez vezet.

SZEMPONT: Jó minőségű, jó állapotú, a matrac/paplan/takaró/párna méretéhez illeszkedő – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A ágynemű értékelésénél ne csupán a sérülésmentességre és a kellemes tapintásra, hanem a célszerűségre és az esztétikai megjelenésre is figyeljünk. A több kollekcióból összekevert ágyneműrészek nem keltenek feltétlenül jó benyomást. Különösen figyeljünk oda arra, hogy a huzatok nem túl kicsik, vagy nem túl nagyok, a lepedő pedig kellő lelógással bír (adott esetben a matrac alá betűrhető).

PONTOZÁS:

0 – Az ágynemű gyenge minőségű, vagy többször javított, vagy mérete nem megfelelő

1 – Az ágynemű közepes minőségű, vagy javítások láthatók rajta

2 – Az ágynemű közepes minőségű, állapotú és mérete is megfelelő

3 – Az ágynemű jó minőségű, mérete megfelelő

4 – Az ágynemű kiváló minőségű, esztétikus, tapintása kellemes

SZEMPONT: Tiszta, ápolt – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: Az ággyal érintkező valamennyi textília (lepedő, párna- és paplan/takaróhuzat, takaró, ágyterítő/ágysál, díszpárna) alapos ellenőrzésére kerítsünk sort. A teljes értékeléshez nézzünk utána az alkalmazott tisztítási/mosási technológiának.

PONTOZÁS:

0 – Az ágynemű koszos, vagy nagyon használt

1 – Az ágynemű mosott, de nem kelti tiszta benyomását

2 – Az ágynemű tiszta, de erősen használt

3 – Az ágynemű tiszta, de használt benyomást kelt

4 – Az ágynemű tiszta és magas hőmérsékleten mossák

SZEMPONT: A párna és takaró/paplan anyaga, mérete és alakja kényelmes alvást tesz lehetővé– 2 pont

ÉRTELMEZÉS: A párnánál különösen fontos, hogy megfelelően megtámassza a nyakat, fejet. A takaró/paplan esetében a méret különösen fontos, ne legyen túl rövid, de ne is lógjon le a padlóra. A takaró anyaga biztosítson kellemes hőmérsékletet és szellőzést.

PONTOZÁS:

0 – A párna és takaró/paplan nem felel meg az elvárásoknak

1 – A párna vagy a takaró/paplan nem felel meg az elvárásoknak

2 – A párna és takaró/paplan megfelel az elvárásoknak

SZEMPONT: Ágyterítő vagy ágysál rendelkezésre áll – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A felágyazott ágy napközbeni teljes vagy csak a lábrész letakarására szolgáló ágyterítő vagy ágysál óvja az ágyneműt a szennyeződésektől

PONTOZÁS:

0 – Ágyterítő vagy ágysál nem áll rendelkezésre

1 – Ágyterítő vagy ágysál rendelkezésre áll és minősége, állapota, tisztasága megfelelő

SZEMPONT: Pótpárna, -takaró rendelkezésre áll – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A vendég kérésére – térítésmentesen – a vendégek számának figyelembe vételével pótpárna, -takaró biztosított. Amennyiben a pótpárna, -takaró nem a szobai felszereltség része, hozzáférhetőségéről tájékoztatás áll rendelkezésre.

PONTOZÁS:

0 – Pótpárna és póttakaró nem áll rendelkezésre

1 – Pótpárna és póttakaró rendelkezésre áll és minősége, állapota, tisztasága megfelelő

 

 1. ALVÁSHIGIENIA

Egyik ágytartozék (matrac, párna) sem örökéletű. Idővel, a folyamatos használat, terhelés következményeként elhasználódnak. Ezért ezek ellenőrzése folyamatos feladat. A besüppedt, a testsúly formáját meghagyó, rugalmatlan és bágyadt matracok és párnák nem képesek anatómiai feladatuk betöltésére. Nemhogy a pihenést nem segítik, de kifejezetten ártalmasak lehetnek. Az ágyneműk tisztasága, különösen a matracok és párnák megfelelő folyamatos tisztasági karbantartása ma már a szálláshelyi minőségi higiénia egyik sarkalatos pontja. A kifogástalan higiénia a naponta cserélt tiszta ágyneművel sem elegendő. A legsűrűbben szőtt lepedő sem képes meggátolni az izzadó, alvó ember testéből származó bőrhámot, hajszálakat, baktériumokat, nyálat, vért, spermákat. Így válhat a matrac a poratkák és a penészgombák kedvelt búvóhelyévé, mely az egyébként célszerű ágyterítővel a folyamatos szellőzést is meggátolja. Ezek a nemkívánatos állapotok kedvező környezetet nyújtanak az allergiák felerősödéséhez. Az ideális alvást segítő szobákban dohányozni nem szabad, antiallergén anyagokat célszerű alkalmazni az ágyneműk, a bútorkárpit, a szőnyeg és a függöny esetében, illetve ezek megfelelő tisztításáról biológiailag leépíthető és vegyszermentes tisztítószerekkel kell gondoskodni. A vegyszerek hatása, a passzív dohányzás következményei, a finom por és allergének jelenléte kedvezőtlen z alvókörnyezetre.

SZEMPONT: Rendszeres takarítás – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A szobát és a kapcsolódó helyiségeket a kategóriában előírt rendszerességgel, de legalább háromnaponta takarítják. Amennyiben ennél ritkábban, a vendégek kérhetnek gyakoribb takarítást.

PONTOZÁS:

0 – A szobát egy hétnél ritkábban takarítják (KIZÁRÓ OK!)

1 – A szobát hetente takarítják

2 –A szobát 4-6 naponta takarítják

3 – A szobát 2-3 naponta takarítják

4 – A szobát naponta takarítják

SZEMPONT: A takarítás minősége – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A takarítás minimálisan kiterjed a porszívózásra, a mosható felületek (padló, csempe, tükör stb.) lemosására, a portörlésre, a WC fertőtlenítésére. A takarítást rögzített sztenderdek szerint végzik és legalább szúrópróbaszerűen ellenőrzik.
PONTOZÁS:

0 – A szoba takarítása nem felel meg a kívánalmaknak (KIZÁRÓ OK!)

1 – A szobát takarították, de számos hiányosság tapasztalható

2 – A szoba alapvetően tiszta, de kisebb hiányosságok tapasztalhatóak

3 – A szoba tiszta, de nem kifogástalan a takarítás

4 – A szoba tisztasága és a takarítás minősége kifogástalan

SZEMPONT: A matracok legalább 2 évente történő tisztítása – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A matracokból száraz és vegyszermentes technológiával legalább 2 évente el kell távolítani a benne található, allergiát okozó szennyeződéseket. Ennek megtörténtét tanúsítvánnyal kell igazolni.

PONTOZÁS:

0 – Nincs matractisztítás

1 – A matracokat tisztítják, de nem az előírt technológiával

2 – A matracokat 2 évnél ritkábban tisztítják az előírt technológiával

3 – A matracokat legalább 2 évente tisztítják az előírt technológiával

4 – A matracokat minden évben legalább egyszer tisztítják az előírt technológiával

 

 1. SZOBALEVEGŐ

A hálószoba „légköre” elsősorban lelki kérdés. Ha a hálószobában kiegyensúlyozott, pihenésre ráhangolódó hangulat, feszültségmenete „légkör” a jellemző, ezek jórészt a szállóvendégen múlnak. A zavaró technikai források kiiktatása azonban a szálláskörülményeket biztosító feladata. Minél frissebb a levegő a szobában, annál jobb lehet a közérzet, feltéve, ha a test elegendő hőt termel, vagyis az egészségi állapot normális. Az alváshoz kifejezetten alacsonyabb hőmérséklet az ideális. Ha az ágy megfelelően száraz, meleg és szellőző, a hálószoba ideális hőmérséklete 20 C fok. Élettani szempontból az alvó szervezetnek nagyobb a hőigénye alvás közben. Ezért is érzik sokan, hogy fáznak éjszaka az alvás közben. A megfelelő optimális hőmérséklet kialakítása mindenkinek más. Az úgynevezett hidegpont alatt, vagyis amikor a pihenő ember valóságosan is fázik, nem kedvez a pihenésnek: hidegben az izmok megfeszülnek, és akadályozzák az alvást. Túl magas hőmérséklet esetén pedig jobban izzad a test, kitakarózik az alvó, és a hirtelen bőrlehűlés szintén akadályozza az alvást. A különböző anyagokból készült, cserélhető takarók, ágyneműk alkalmazásával az egy légtérben alvók is könnyebben „beállíthatják” maguknak az ideális környezetet. A nők egyébként a vérkeringésük miatt gyakrabban fáznak, mint a férfiak, viszont a változások időszakában a hőhullámoktól szenvednek. Nyilvánvaló, hogy a különböző hőhelyzetekben a megfelelő körülmények kialakításához különböző lehetőségekkel kell segíteni. Az alvásszakemberek szerint a legideálisabb, ha az alvó feje a legmelegebb belső fal felé néz, és ha az ablaktól legalább egy méter távolságra van.

Ideális esetben a hálószoba levegője 50 százaléknyi nedvességet tartalmaz. Napközbeni szellőztetéssel, ha az ablakon friss levegőt tud beáramlani, nem szüksége éjszaka nyitva tartani az ablakot. A légkondicionáló berendezések alkalmasak a megfelelő hőmérséklet, egyes típusok a páratartalom beállítására is. Ideális az úgynevezett kontrollált szellőztetés, amely úgy biztosítja a levegő folyamatos frissességét, hogy nincs huzat, és ideális a klíma. Igényes hálóhelyiségekben ionkészülékek találhatók, amelyek gondoskodnak a hálószobában beállítható ionok sűrűségéről és a negatív és pozitív ionok egyensúlyáról. Fontos, hogy az ionizáló hatását ne becsüljük túl, inkább az elektroszmog elkerülését részesítsék előnyben. Új tapasztalat, hogy a víz például számos formában tisztító hatással bír, így a párologtatás vagy esetleg szobai csendes kis szökőkutak, de akár vízeséseket ábrázoló képek is hatnak a lélekre. Persze ezeknek a vizuális elemeknek a hatását nem szabad túlbecsülni, orvos-pszichológiai kutatások megerősítik, hogy a természeti ábrázolások, akár a falon elhelyezett képek hangulata éppúgy befolyásolhatja a nyugodt légkör kialakítását, mint a szobaberendezés, vagy magának a szobafalnak a színe is.

A hálószoba berendezéseinek, elsősorban a matracnak a tisztítása professzionális feladat. Minősített szakemberek speciális felszerelésekkel végezhetik el, a megadott határidőkön belül.

SZEMPONT: Megfelelő páratartalom, frissesség – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: A szobába lépve azonnal csukjunk be minden ajtót és ablakot annak érdekében, hogy ellenőrizni tudjuk a levegő aktuális minőségét. Az ellenőrzésben célszerű, ha legalább ketten vesznek részt, így objektívabb értékelés születhet. A páratartalom ellenőrzésére jó módszer lehet az elutazó vendégek megkérdezése (nem ébredtek-e kiszáradt szájjal, nem lett-e nyirkos a szobában tárolt ruhájuk).

PONTOZÁS:

0 – A levegő áporodott, fülledt vagy kellemetlen szagú, túl száraz, vagy túl párás

1 – A levegő nem friss, de kellemetlen szag nem érezhető

2 – A levegő friss, megfelelő páratartalmú, kellemes illatú vagy szagtalan

SZEMPONT: Szellőztetési lehetőség – 4 pont

ÉRTELMEZÉS: A szoba levegőjének cseréje történhet mind természetes (ablak/ajtó nyitás), és/vagy mesterséges (szellőztető, légkondicionáló) módon. Mindkét esetben a levegőcsere gyakoriságának és a levegő minőségének van jelentősége. A légcsere minősége kevesebb pontot ér, ha a gyakoriság megoldott, de a levegő szennyezet, vagy kellemetlen szagú.

PONTOZÁS:

0 – A szobát sem természetes, sem mesterséges módon nem lehet szellőztetni (KIZÁRÓ OK!)

1 – A légcsere gyakorisága nem elégséges

2 – A szellőztetés megoldott, de a levegő minősége nem tökéletes

3 – A szoba jól szellőztethető

4 – A szoba szellőztetése, jó minőségű levegővel való ellátása megoldott

SZEMPONT: Megfelelő hőmérséklet – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A megfelelő hőmérséklet relatív kategória, így ebben az esetben is hasznos lehet a vendégek véleményét kikérni. Mindenesetre a szoba levegőjének hőmérséklete nem lehet alaphelyzetben alacsonyabb 18 ˚C-nál, és nem haladhatja meg a 24 ˚C-ot. (Természetesen a vendégek ezt módosíthatják.)

PONTOZÁS:

0 – A szoba levegőjének hőmérséklete túl alacsony, vagy túl magas és nem módosítható

1 – A szobai levegő hőmérséklete a megadott tartományba esik és módosítható

 

HANGVISZONYOK

Az ideális hálószobának zajérintettségi szempontból a legnyugodtabb, legelszigeteltebb helyiségek alkalmasak. Ahol a kívülről érkező zajokat, utcai zörejeket, szálláshelyi gépészeti berendezések zaját vagy éppen a más vendégek keltette zajokat el lehet kerülni. Számos zavaró zajhatás adódhat, amelyek nem is adódnak, vagy észre sem vesznek. Éjaszaka, az alvó ember számára azonban a legkisebb zörejek is felerősödhetnek és kifejezetten zavarhatják a pihenését. A vendégek zajéérzékelési szintje is különböző, vannak, akik nem képesek észlelni, pontosabban érzéketlenné válnak bizonyos zajokra, másoknak pedig a legkisebb zörej is súlyosan sértő. A függönyök, a szőnyegek, a bútorkárpitok jelentős hangtompító eszközök. Azonban nem tudják kivédeni egy kellőképpen nem „intelligensen” kialakított folyosói ajtó becsapódásának, vagy éppen valamelyik hálószomszéd hangos televíziójának a hangját. Az éjszakai alváshoz elengedhetetlen a csend. Annak ellenére, hogy vannak emberek, akik bekapcsolt televízió hangjára, vagy éppen monoton, folyamatos hanghatásra képesek elaludni, a minőségi alváshoz, a mélyalváshoz elengedhetetlen a zajmentes környezet. Ezt valamennyi szálláshelyi alváshely kínálónak biztosítania kell. Az esetleges zajreklamációk megelőzése érdekében is a fenti hangviszonyok kialakításához jelentősen hozzá tud járulni a füldugó.

SZEMPONT: A kívülről beszűrődő zajok nem zavarják a nyugodt pihenést – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: A szobába kívülről beszűrődő zajok mértékét az esti, éjszakai órákban kell ellenőrizni. Az utcai zajokon kívül ide soroljuk az épület „saját zajait” is, azaz a csővezetékek, elektromos készülékek, gépek (pl. felvonó) által okozott zajokat, de vizsgáljuk a szomszéd szobából átszűrődő zajokat is (ezt érdemes egy szomszédos szobában normál hangerővel bekapcsolt TV-vel ellenőrizni).

PONTOZÁS:

0 – A szobában a zajok miatt a nyugodt pihenés nem biztosítható

1 – A beszűrődő zajok zavaróak lehetnek az erre érzékenyek számára

2 – A zajok, hangterhelés mértéken nem befolyásolja az éjszakai pihenést

SZEMPONT: A szobában keletkező zajok nem zavarják a nyugodt pihenést – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: A lakószobában is keletkezhetnek olyan zajok, amelyek zavarják az éjszakai nyugalmat. Ezek egy része kikapcsolható (pl. légkondicionáló, szellőztetés), azonban ezeket bekapcsolt állapotban kell értékelni, hiszen kikapcsolva az alvásminőséget adott esetben negatívan befolyásolhatják. Szenteljünk különös figyelmet a fűtést és hűtést, valamint légcserét biztosító készülékeknek, a bútorok/padló zajának (nyikorgás), vízcsobogásnak, ajtónyitásnak, elektromos zajoknak (zúgás, zümmögés) stb.

PONTOZÁS:

0 – A szobában a zajok miatt a nyugodt pihenés nem biztosítható

1 – A szobában keletkező zajok zavaróak lehetnek az erre érzékenyek számára

2 – A zajok, hangterhelés mértéken nem befolyásolja az éjszakai pihenést

 

 1. FÉNYVISZONYOK

Az alvás alapvető feltétele a sötétség. A hálószoba megfelelő elsötétítése kiemelkedő szempont az alvásfeltételek kialakításának a sorában. Az alvást elősegítő hormon, a melatonin ugyanis csak sötétben tud elegendő mennyiségben termelődni. A kor előrehaladtával egyre nehezebben termelődik a melatonin, így egyre nagyobb a szerepe a teljes elsötétítésnek. Az embernek a nap 24 órájából néhány órát mindenképpen feketének kell érzékelnie. Az egészséges és pihentető alvás – a gyors elalvás, a nyugodt alvás és a friss ébredés – ma egyre több problémát jelent, és ez azzal is magyarázható, hogy az éjszaka mindig a valóság ellenőrizhetetlen oldalát jelenti.

SZEMPONT: A kívülről beszűrődő fény nem zavarja a nyugodt pihenést – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: Ebben a pontban a szobafal utcára/udvarra , folyosóra, stb. néző nyílászáróinak elsötétítését értékeljük. Nappali világosságnál érdemes elvégezni a kísérletet, hogy mennyire hatékonyak az erre szolgáló függönyök, spaletták, ablaktáblák, reluxák, stb. Nem csupán az árnyékolók fényáteresztő képességét, hanem azok záródását/résnélküli összehúzhatóságát, valamint könnyű és érthető kezelhetőségét is vizsgáljuk.

PONTOZÁS:

0 – A szoba sötétítése nem megoldható

1 – A szobában nappali világosság mellett is csak félhomály biztosítható

2 – A szoba teljes sötétítése megoldott

SZEMPONT: A szobában keletkező fények nem zavarják a nyugodt pihenést – 2 pont

ÉRTELMEZÉS: Adott esetben a szoba belső fényforrásai is zavaróak lehetnek a nyugodt alvás szempontjából. A pontozást annak figyelembe vételévek végezzük el az elsötétített szobában, hogy a fényforrások hol helyezkednek el, illetve milyen erősségűek. Jellemzően ilyenek lehetnek a stand-by fények, a digitális óra, a túl erős vészvilágítás, stb.

PONTOZÁS:

0 – Túl sok és túl erős, rossz helyen elhelyezett fényforrások

1 – A fényforrások száma és fényereje zavaró lehet az erre érzékenyek számára

2 – A hasznosságukkal arányos számú és fényerősségű fényforrás


          KIEGÉSZÍTŐ FELTÉTELEK

A kiegészítő feltételek megléte nem alapkritérium. Az alvási feltételek kialakításának magas kategóriáját jelenti, ebben a kategóriában a pontszám + értéket jelent.

  

 1. FEKVŐHELY
 2. SZEMPONT: A fekvőfelület keménysége változtatható/választható – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A fekvőfelület keménysége szerint a vendég választhat szobát, ágytípust, vagy maga az ágy alkalmas arra, hogy elektronikusan, vagy manuálisan ilyen adottságait módosítani lehessen. Elfogadható a matrac-, vagy ágyrács-csere lehetősége, de a boxspring ágyak esetében az ágyalj és a matrac közé behelyezhető, erre a célra szolgáló kemény lap is.

PONTOZÁS:

0 – A fekvőfelület keménysége adott

1 – A fekvőfelület keménysége változtatható/választható

SZEMPONT: Ágyakkal kapcsolatos egyedi igények, extra adottságok – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Bármilyen ággyal/matraccal kapcsolatos, a pihenést minőségét pozitívan befolyásoló adottságot összesen 1 ponttal jutalmazzuk. Ide sorolhatók: extra méretű ágy, mozgatható ágyrészek, vízágy, ágy(ak) mozgássérülteknek, stb. A változtatható keménységét az előző pontban értékeljük.

PONTOZÁS:

0 – Semmilyen egyedi adottság nem áll rendelkezésre az alapelvárásokon túl

1 – A fent felsoroltak közül legalább egy teljesül

SZEMPONT: Jó minőségű, stabil szerkezetű, könnyen mozgatható, megfelelő méretű gyerekágy és ágynemű kérésre – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A gyerekágy modelljét és anyagát illetően nincsenek előírások, azonban csak azok az ágyak fogadhatóak el, amelyeknél a stabil szerkezettel, biztonsággal, a tisztasággal, a sérülésmentességgel és minőséggel nincsenek gondok. A szálláshelyen legalább 2 ilyen ágy álljon rendelkezésre, az ideális mennyiség a szálláshely típusától függ (gyerekbarát, üzletember, üdülő, wellness stb.). A gyerekágyhoz minden esetben antiallergén ágynemű tartozik.

PONTOZÁS:

0 – A szálláshelyen nem áll rendelkezésre gyerekágy

1 – A szálláshelyen a fenti kívánalmaknak megfelelő gyerekágyak állnak rendelkezésre

SZEMPONT: Jó minőségű, stabil szerkezetű, könnyen mozgatható, megfelelő méretű pótágy és ágynemű kérésre – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A pótágy egyértelműen szálláshelyi célú felhasználásra legyen alkalmas. Csak azok az ágyak fogadhatóak el, amelyeknél a stabil szerkezettel, mérettel (legalább 80*180 cm), a tisztasággal, a mozgathatósággal, a sérülésmentességgel és minőséggel nincsenek gondok. A szálláshelyen legalább 2 ilyen ágy álljon rendelkezésre.

PONTOZÁS:

0 – A szálláshelyen nem áll rendelkezésre pótágy

1 – A szálláshelyen a fenti kívánalmaknak megfelelő pótágyak állnak rendelkezésre

 

 1. KÉNYELEM
 2. SZEMPONT: Ágyból elérhető kényelmi szolgáltatások – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Bármilyen ágyból elérhető kényelmi szolgáltatást összesen 1 ponttal jutalmazzuk. Ide sorolhatók: ébresztőóra, olvasólámpa, világításvezérlés, TV távirányítás, telefon stb.

PONTOZÁS:

0 – Semmilyen egyedi adottság nem áll rendelkezésre az alapelvárásokon túl

1 – A fent felsoroltak közül legalább egy teljesül

SZEMPONT: Az éjszakai pihenést elősegítő extra figyelem (szellőztetés, leágyazás, bekészítés, stb.) – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Bármilyen olyan szolgáltatást összesen 1 ponttal jutalmazzuk, amely valamilyen szinten elősegíti az éjszakai pihenést, pozitívan befolyásolja az elalvás előtti hangulatot, környezeti állapotot. Ide sorolhatók: szellőztetés, leágyazás, bekészítés, hangulatfények/zene, hőmérséklet-beállítás, relaxációs masszázs lehetősége stb.

PONTOZÁS:

0 – Semmilyen egyedi szolgáltatás nem áll rendelkezésre az alapelvárásokon túl

1 – A fent felsoroltak közül legalább egy teljesül

 

 1. NYUGODT ALVÁS
 2. SZEMPONT: Behatolás elleni védelem – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A szoba az épületen kívülről nehezen megközelíthető (nincs földszinten, az erkélye, ablaka nem elérhető, vagy azok zárhatósága biztosított). A szobajtó(k) jól zárható(ak), belülről extra zárhatóság (lánc, csappantyú, retesz) biztosított.

PONTOZÁS:

0 – A nyugodt pihenéshez a lakószoba védelme nem kellően biztosított

1 – A nyugodt pihenéshez a lakószoba védelme biztosított

SZEMPONT: Általános biztonság – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Ebben a pontban azt értékeljük, hogy vészhelyzetben milyen jelzést kap a szállóvendég, illetve mennyire biztosított a menekülés. A szálláshelyen előírás-szerinti tűzjelző rendszer működik, amelynek állapotát rendszeresen ellenőrzik. A menekülési útvonal térképe a szobaajtó belső felén megtalálható, a menekülési útvonalak jelzése egyértelmű, a vészvilágítás működik. A vészhelyzet esetén való tennivalókról van tájékoztatás.

PONTOZÁS:

0 – Vészhelyzetben nem biztosított a megbízható és időbeni riasztás, vagy menekülés

1 – A megbízható és időbeni riasztás és menekülés (technikailag és tájékoztatásban) biztosított

SZEMPONT: Ahol a rovarok nagy számban fordulnak elő, ez elleni védekezés – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Azon szállodák esetében, ahol fokozott a rovarok által okozott kellemetlenségek esélye, hatékonyan kell védekezni az ellen, hogy a rovarok a lakószobába jussanak. Ennek objektív eszközei a rovarcsapdák, a szúnyoghálók. Amennyiben azonban a szálláshely az értékelést megelőző 12 hónapban az ágyak számának 1%-ánál több erre vonatkozó írásos negatív észrevételt kapott, pont a megtett intézkedések ellenére sem adható.

PONTOZÁS:

0 – A rovarok elleni védekezés elégtelen

1 – A rovarok ellen a szálláshely hatékonyan védekezik

SZEMPONT: Szükség szerint füldugó rendelkezésre áll – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A vendég kérésére – térítésmentesen – a vendégek és vendégéjszakák számának figyelembe vételével füldugó biztosított. A füldugót steril, bontatlan csomagolásban kell a vendégek számára biztosítani. Amennyiben a füldugó nem bekészítés, hozzáférhetőségéről tájékoztatás áll rendelkezésre.

PONTOZÁS:

0 – A szálláshelyen kérésre sem áll rendelkezésre füldugó, vagy nem ingyenes

1 – A szálláshelyen térítésmentesen hozzáférhető füldugó

SZEMPONT: Szükség szerint szemvédő rendelkezésre áll – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A vendég kérésére – térítésmentesen – a vendégek számának figyelembe vételével szemvédő biztosított. A szemvédőt steril, bontatlan csomagolásban kell a vendégek számára biztosítani. Amennyiben a szemvédő nem bekészítés, hozzáférhetőségéről tájékoztatás áll rendelkezésre.

PONTOZÁS:

0 – A szálláshelyen kérésre sem áll rendelkezésre szemvédő, vagy nem ingyenes

1 – A szálláshelyen térítésmentesen hozzáférhető szemvédő

 

 1. ALLERGIA
 2. SZEMPONT: Antiallergén töltésű/anyagú paplan/párna/takaró rendelkezésre áll – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A töltőanyagot illetően nincsenek előírások, azonban a tollal töltött paplan/párna nem elfogadható. A szálláshelyen legalább az alvásbarát ágyak 5%-ának megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. A pótpárnák/paplanok/takarók bekészítve, vagy kérésre biztosítva is pontot érnek. A takarók esetében az antiallergén tulajdonságról igazolás szükséges.

PONTOZÁS:

0 – Antiallergén töltésű, illetve anyagú pótpárna/paplan és takaró nem áll rendelkezésre

1 – töltésű, illetve anyagú pótpárna/paplan és takaró kellő számban rendelkezésre áll

SZEMPONT: Antiallergén szoba – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Amennyiben a szálláshelyen antiallergén szoba a vendégek rendelkezésére áll, azt a kínálatban szerepeltetni kell és adottságairól pontos leírást kell mellékelni. A pont akkor adható, amennyiben a szálláshely üzemeltetője az antiallergén szoba kialakításánál követett írásos elveket és hivatkozásokat be tudja mutatni.

PONTOZÁS:

0 – A szálláshelyen nincs antiallergén szoba

1 – A szálláshelyen írásos elvek alapján kialakított antiallergén szoba található

 

 1. TÁJÉKOZTATÁS
 2. SZEMPONT: Vendégkérdőív – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: Amennyiben a vendégkérdőívben az alvás/pihenés minőségére vonatkozó kérdés szerepel, pont adható. A kérdés vonatkozhat az ágy/matrac minőségére, az éjszakai nyugalomra, a reggeli pihent ébredésre stb. is.

PONTOZÁS:

0 – Nincs vendégkérdőív, vagy nem kérdez rá erre a szempontra

1 – A vendégkérdőív (akár elektronikus formában) a fenti szempontokra rákérdez

SZEMPONT: Vendégtájékoztatás – 1 pont

ÉRTELMEZÉS: A vendégek kielégítő tájékoztatást kapnak az alvás/pihenés minőségét pozitívan befolyásoló adottságokról, szolgáltatásokról, kezdeményezésekről. A tájékoztatás módja különböző lehet: vendégtájékoztató füzetben, házi TV-rendszeren keresztül, szórólapon, recepción kihelyezett anyagok formájában.

PONTOZÁS:

0 – Nincs, vagy nem elégséges, vagy nem hiteles tájékoztatás

1 – A tájékoztatás valamennyi vendég számára hozzáférhető, érthető és hiteles

 1. SZABÁLYOK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK

A SLEEPWORLD projekt keretében Magyarországon bevezetésre kerülő Alvásbarát/Sleepfriendly Programhoz kapcsolódhat minden magyarországi telephelyű kereskedelmi szálláshelyet kínáló intézmény, hotel, szálloda, vendégfogadó stb. Az Alvásbarát/Sleepfriendly Program alváskörülmények minősítési rendszerhez való  csatlakozás önkéntes, valamennyi Magyarországon működő szálloda saját elhatározásból kérheti, vagy a minősítő bizottság felkérheti a csatlakozáshoz. Jelentkezés online módon történik,  az  értékelés önminősítés szerint. Az alvásminősítési rendszerbe belépni kívánó intézmények az Alvásbarát/Sleepfriendly szállodákhoz való csatlakozás részleteiről, a minősítési, védjegyhasználati díjakról a www.sleepworldprogram.com honlapon tájékozódhatnak a részletekről. A jelentkezési visszaigazolást követően  on-line formában történik az intézmény önminősítése. Az önminősítést követően  a szálloda  készen áll a lehetséges, de nem kötelező helyszíni ellenőrzésre, amelyre a minősítő bizottság tagjai jogosultak. Az esetleges/lehetséges ellenőrzés során a helyszíni ellenőrök megvizsgál(hat)ják, hogy az önminősítés megfelel-e a valóságnak. Amennyiben a feltételeknek megfelel a pályázó, úgy kerül sor a védjegyhasználati megállapodásra. A védjegyhasználat öt évre szól,  az aktuálminősítését évente kell megújítani. A védjegyhasználati engedéllyel a szálloda jogosulttá válik az Alvásbarát/Sleepfriendly Program minősítést feltüntető védjegy használatára az intézmény marketingjében, kommunikációjában, kiadványaiban stb. Az Alvásbarát/Sleepfriendly Program minősítést évente ellenőrzésre kerül, ahol az első alkalommal vállalt kritériumok teljesítését kell igazolni.

  

A jelentkezés feltételei, a védjegyhasználat szabályai: 

 1. A jelentkezés önkéntes. Ennek módja: saját elhatározásból, illetve az Alvásbarát program minősítő bizottságának a felkérése alapján.

 1. Az Alvásbarát/SleepFriendly alvásminősítés a szálloda vezetésének, menedzsmentjének elkötelezettségét jelenti a jó alvás feltételeinek a kialakításához.
 2. Az Alvásbarát/Sleepfriendly alváskritériumoknak a rendelkezésre (értékesítésre) álló vendégágyak vonatkozásában a teljes kínálat minimum 50 %-kában teljesülnie kell.
 3. Az Alvásbarát/Slepfriendly minősítésre jelentkező intézmény vállalja, hogy az előírt alváskörülményeket pozitívan befolyásoló kritériumokat betartja, marketing- és kommunikációs tevékenységében felhasználja és igényt tart a vendégei véleményére, amelyeket messzemenően figyelembe vesz a minőségi vendéglátás érdekében.
 4. Amennyiben az elnyert minősítésre alkalmatlanná válik, vagyis a vendégek sorozatos jelzései, valamint a minősítő bizottság észrevételei és legalább háromszori figyelmeztetést követően az alapvető kritériumok teljesítésére képtelen, úgy a védjegyhasználatot kiállító a védjegyhasználattól ideiglenesen vagy véglegesen eltilthatja.
 5. A védjegyet elnyerő intézmény jogosulttá válik, hogy az Alvásbarát/Sleepfriendly Program magyarországi és nemzetközi kommunikációjában szerepeljen, annak többnyelvű honlapján, kiadványaiban, széles körű kommunikációjában megjelenjen, az alvásbarát körülményeket biztosító elkötelezettségével és tevékenységével példát mutasson a szállodai, vendéglátási szakma valamint az azok minőségi szolgáltatásait kereső és értékelő vendégek körében.
 6. A védjegyet a minősítést elnyerő az intézményének bejáratánál matrica formájában, illetve a védjegyminősítést tanúsító oklevelet nyilvános, a szállóvendégek számára jól látható helyen kell kifüggesztenie.
 7. A szálloda marketing és kommunikációs tevékenysége során a vendégek figyelmét fel kell hívnia a minősítés tartalmára, amelyet a recepción, illetve a minősített szobában kell hozzáférhetővé tenni.
 8. A hálóvendégek számára a meglevő visszaigazolási/véleményezési/értékelési rendszerben lehetőséget kell nyújtani arra, hogy az alvási körülményeiről is véleményt formálhasson.
 9. Az Alvásbarát/Sleepfriendly Program/Rooms minősítésre jelentkező és minősített intézmények számára a minősítő intézmény folyamatosan felhívja a figyelmét, ajánlásokat és kedvezményes igénybevételi lehetőséget kínál olyan termékekre, szolgáltatásokra, amelyek segítik az egészséges, jó alvás feltételeinek kialakítását és folyamatos fenntartását. Ezek megfelelnek az Alvásbarát/Sleepfriendly Program minősítés magas minőségi követelményeinek.
 10. Az Alvásbarát/Sleepfriendly minősítés független más szállodai minősítési rendszerektől, annak szabályai a nemzetközi alvásszervezetek és a hazai alvásgyógyítók tapasztalatai alapján, elismert alvásszakemberek közreműködésével jött létre. Célja az életminőséget és a mindennapi életmódot alapvetően befolyásoló alvás körülményeinek a lehető legoptimálisabb kialakítása, az erre vonatkozó figyelem felhívása és folyamatos fenntartása.

 

 1. AZ ALVÁSBARÁT MINŐSÍTÉS LÉPÉSEI

 Kérjük, hogy tanulmányozza a jelentkezés és a regisztráció menetét, és amennyiben alkalmasnak találja intézményét a minősítő megkülönböztető használatára, jelentkezzen!

Kéjük, kövesse az alábbi lépéseket!

 1. lépés: az Alvásbarát/Sllepfriendly Rooms minősítési feltételeinek, szabályainak, tudnivalóinak a tanulmányozása a jelentkező részéről
 2. lépés: jelentkezés online csatornán:alvasbarat@sleepworldprogram.com címen.
 3. lépés: a regisztrációs bizottságelküldi a kitöltendő regisztrációs minősítési lapot, melyet a jelentkező kitölt és visszaküld
 4. lépés: a minősítő bizottság értékeli a kitöltött regisztrációs lapot, és pozitív megítélést követően engedélyt ad a védjegyhasználati díj befizetésére
 5. lépés: a védjegyhasználati díj beérkezését követően aláírja a védjegyszerződést és megkapja a védjegy minősítési dokumentumot és a védjegy matricát. Ezzel jogosulttá válik a védjegy használatára a működési szabályzatban előírt formában.
 6. lépés: Az évenként esedékes megújítás az adatlap új kitöltését és igazolását jelenti.

Az adatok hitelességéért és valódiságáért a kitöltő intézmény felel. Mindezt a minősítő bizottság ellenőrizheti, és a kritériumok nem teljesítése esetén visszavonhatja. A minősítési rendszerben résztvevők érdeke, hogy csak auditált, a nemzetközi alvásminősítési kritériumoknak folyamatosan megfelelő intézmény használhassa az ALVÁSBARÁT/SLEEPFRIENDLY PROGRAM megkülönböztető minősítést.


VIII.  ALVÁSBARÁT/SLEEPFRIENDLY PROGRAM

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

 1. Partnerek

1. Partner : a Benyovszky Orvosi Központ keretében működő Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Központ (üzemeltető: Megaline Stúdió Kft. ) 1089. Benyovszky M. u. 10. vállalkozások részére végez kommunikációs szakmai tanácsadó tevékenységet, az alvásgyógyítás területén egészségügyi prevenciós tevékenységet, nemzetközi kapcsolatokat tart fenn orvos-szakmai szervezetekkel és végez alvásminőség vizsgálati tevékenységet, a World Sleep Day magyarországi programjainak szervezője, az e-Health európai médiakommunikációs partnere kezdeményezésére megalakította a SLEEPWORLD programot (SWP). A program célja az egészséges, pihentető alvás feltételeinek a kommunikálása, az alvásbetegségek megelőzése az egészség megőrzése céljából. A program része az alváskörülmények pozitív körülményeinek alakításában szerepet vállaló termékek és szolgáltatások minősítése és propagálása a marketing széles körű eszközrendszerével.

Az SWP program keretén belül kidolgozza és megszervezi az ALVÁSBARÁT/SLEEPFRIENDLY PROGRAM program minősítési követelményrendszerét, valamint biztosítja a programhoz való kapcsolódás feltételeit és annak folyamatos működését.

 

 1. Partneraz ALVÁSBARÁT/SLEEPFRIENDLY PROGRAM minősítési megkülönböztető kritériumrendszerét alkalmazni kívánó, kereskedelmi szálláshelyet fenntartó intézmény (Hotel) , nevezetesen:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………… , amely e tevékenység végzésérehivatalos jogosultsággal rendelkezik. Megismerte a minősítési feltételrendszer szempontjait, és mindezek alapján jelentkezik a kritériumok megmérettetésére. Amennyiben ezeknek a kritériumoknak a megfelelőségét elnyeri, úgy a Működési Szabályzatban megfogalmazottak alapján használhatja a védjegyet.

 

 1. Felek jogai és kötelezettségei

 

Az 1.Partner jogai és kötelezettségei

 

2.1.      Az ALVÁBARÁT/SLEEPFRIENDLY PROGRAM minősítési rendszer követelményeit, azok értelmezését, valamint a csatlakozás feltételeit, a védjegyhasználattal kapcsolatos információkat  a www.sleepworldprogram.com honlapon közzéteszi.

2.2.      Szervezi a jelentkező intézmények (hotelek) minősítését, megköti a védjegyhasználati szerződést a követelményeket teljesítő hotelekkel.

2.3.      A védjegyhasználati szerződés idején – 5 év – jogosult ellenőrizni, hogy az adott intézmény betartja-e a kategóriájára vonatkozó kritériumokat.

2.4.      Nyilvántartja az egyes minősített szállodákra vonatkozó minőségi kifogásokat, panaszokat. Azokról az érintetteket tájékoztatja. Jogosult a helyszínen ellenőrizni a panaszok jogosságát, s amennyiben a kifogások az előre meghatározott minőségi követelményekkel függenek össze, felhívja a figyelmet azok megszüntetésére. Ha a szálloda a követelményeket ismételt felszólításra sem teljesíti, az 1. Partner jogosult a védjegyhasználati szerződés felmondására.

2.5.      Az 1. Partner a rendelkezésre álló eszközökkel – honlapján, kommunikációs kampányaiban és hírleveleiben, valamint széles körű médiapartnerei közvetítésével és egyéb formában – folyamatosan gondoskodik a minősítési programban résztvevő szállodák promóciójáról.

 

A 2. Partner jogai és kötelezettségei

2.6.      A Jelentkezési lap aláírásával a 2. Partner megbízza az 1. Partnert a szálloda minősítésének elvégzésével, kitölti a szállodai adatlapot, a minősítéshez rendelkezésre bocsátja a szükséges dokumentumokat, adott esetben, előzetesen egyeztetve, a minőségellenőrök helyszíni vizsgálatát segíti.

2.7.      Pozitív minősítést követően kifizeti a szállodára megállapított védjegyhasználati díjat.

2.8.      A szerződés időtartama alatt a 2. Partner vállalja, hogy folyamatosan teljesíti a minősítési kategória követelményeit.

2.9.      A minősítést igazoló oklevelet és a védjegy matricát a szállóvendégek számára jól látható helyen elhelyezi

2.10.    Jogosult a minősítés során elnyert besorolás, a bejegyzett Alvásbarát/Sleepfriendly logó használatára a védjegyhasználati szerződés érvényessége idején a szálloda honlapján, különböző kiadványaiban és marketing tevékenységében.

2.11. Ha szerződés lejárt, vagy az a minősítő fél kezdeményezésére megszűnik, a továbbiakban a 2. Partner nem használhatja a védjegyet sem logó, sem írásos formában, azt nem kommunikálhatja.

 

 1. A díjazás

Az Alvásbarát/Sleepfriendly Hotel minősítési rendszer védjegyhasználati díját a szállodák nagysága, a rendelkezésre álló kereskedelmi célú ágyszám alapján kerülnek kategóriákba.

 1. A szerződés időtartama

Amennyiben a 2. Partner teljesíti a kategóriájára vonatkozó minőségi követelményeket, az 1. Partner öt évre szóló védjegyhasználati szerződést köt vele. A minőség folyamatos fenntartásáról évenként nyilatkozik és számot ad, ennek megújítását a minősítő bizottság a kritériumok teljesítésével igazolja, a fenntartási díj befizetését követően. Az ötéves védjegyhasználati szerződés lejárta előtt az 1. Partner időben értesíti a Partnereit a minősítési rendszer következő ötévi meghosszabbításának lehetőségeiről és feltételeiről.

 1. A szerződés felmondása

5.1.      Súlyos szerződésszegésnek számít, és a szerződés felmondásával jár, ha az 1. Partner Minősítő Bizottsága legalább három alkalommal azt állapítja meg, hogy a 2. partner a vállalt követelményeket nem teljesíti.

5.2.      A 2. Partner jogosult a védjegyhasználati szerződés felmondására annak időtartamán belül 3 hónapos felmondási idővel, írásban, indoklással.

5.3.      A szerződésben nem szabályozott kérdésekben az 1997. évi XI. törvény és az 1959. évi IV. törvény rendelkezései az irányadóak.