Alváskutatás

.

Hogy jobban aludjon a világ

Alváskutatók világkongresszusa Prágában

A világ legnagyobb alvásgyógyítói szövetségei első ízben rendeztek nemzetközi konferenciát. A World Association of Sleep Medicine (WASM) és a World Sleep Society (WSF) októberi prágai tudományos találkozóján öt világrész mintegy nyolcvan országából érkeztek szakemberek. Bár a gyógyítás kiemelt témája a konferenciának, az alváskultúra más időszerű kérdései is napirendre kerültek. A magyarországi hozzájárulásról is szó esett, többek között a kevés számú, de kiemelkedő munkát végző alvásorvosokról, valamint a World Sleep Day hazai képviselőinek, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ munkatársainak nemzetközileg elismert alvásminősítési programjáról, és az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése érdekében végzett példamutató  tevékenységéről is. Dr. Szakács Zoltán és dr. Benedek Pálma és munkatársai előadásokkal járultak hozzá a konferencia eredményességéhez.

A széles körű szakmai tanácskozáson a szakellátás, a kutatás, az oktatás, az ismeretterjesztés kérdései között új klinikai eljárások és gyakorlati programok is naprendre kerültek, úgy mint az alvást és az ébredést befolyásoló neurobiológiai folyamatok, az alvás és az ébrenlét fiziológiai tényezői, valamint az alvás és az álmodás korában nem ismert összefüggései. Nagy érdeklődés előzi meg a fényterápiához, a digitális eljárásokhoz kapcsolódó, az  optogenetika, a farmakogenetika területein végzett gyakorlati eredmények ismertetését. Mindezek annak érdekében, hogy optimalizálják az alvást az egészséges életvitel szempontjából, illetve az egyre gyakoribb, alvászavarban és alvásbetegségben szenvedők számát csökkentsék a világon. (Prága, G. Németh György)

 

Rosszabbul alszik a világ

Nemzetközi tudományos konferencia  Prágában

 Nem alszik jól a világ, a Föld népességének több mint a fele élete során szenved valamilyen alvászavartól, egyharmaduk alvásbeteg, és ez a folyamat egyre erősödik. Az elmúlt száz év alatt az átlagos alvásidő 1-1,5 órával megrövidült, és a társadalmi folyamatok, különösképpen a technológiai változások korábban el nem képzelhető károkat okoznak a szükséges mindennapi alvás hiánya miatt. Ha nem lépünk azonnal közbe, ha nem teremtjük meg a pihentető alvás feltételeit, ha nem orvosoljuk időben az alvásbetegségeket – elveszik a nappali munkavégzéshez, a mindennapi értékteremtő tevékenységhez nélkülözhetetlen alvásfunkció jelentősége, ami az emberi szervezet általános egészségi állapotának a romlásához vezet. Erről is szól a minden korábbinál jelentősebb és nagyobb számú résztvevővel október 7-én megnyíló alvás világkonferenciára Prágában.

A legszélesebb nyilvánosság számára teret kínálva kerül sor a világ alvás szakembereinek tudományos találkozójára. A  legnagyobb alvás szakmai világszervezetek, a World Association of Sleep Medicine  (WASM), a World Sleep Society (WSS) és a World Sleep Federation (WSF) első közös kongresszusára 2500 szakembert várnak négy földrész 68 országából. A tudományos program az alvás szakterület interdiszciplináris jellegét hangsúlyozva a nemzetközi együttműködést  célozza meg, az elméleti kutatatási eredmények és a gyakorlati tapasztalatok mielőbbi és minél szélesebb körben történő hasznosítása céljából. Páratlan, orvostörténelmi jelentőségű tanácskozást vetít előre Dr. Clete Kushida, a World Sleep Society és a WSF elnöke, aki a megnyitó előtt  hangsúlyozta: „amit ma az alvásról tudni lehet és érdemes a világon, az a prágai eseményen szóba kerül. 278 tudományos tartalom, 138 előadás, 1168 téma a helyszínen, valamint műholdas közvetítéssel számos ország közvetlen kapcsolódásával kutatók, orvosok, technikusok, alvásterapeuták tapasztalataikkal az egészséges lét alapját jelentő pihentető alváshoz kívánnak hozzájárulni.” Magyarországot a Budapesti Alvásközpont képviseli. A nemzetközi alvásszervezet  World Sleep Day programjának nemzetközi regionális vezetőjeként kilenc éve koordinálják a témához kapcsolódó tudományos ismeretterjesztő projekteket.

Az alvás világkongresszus üzenete hangsúlyozza: a megfelelő minőségű alvás feltételeinek, folyamatának és következményeinek a megismerése nemcsak orvosi kérdés. Felszólítják a társadalmi folyamatok alakításában felelős politikusokat, a tudományok képviselőt, a gazdaság, az oktatás, a kultúra résztvevőit, a közvélemény alakításának szakembereit, a média közvetítőit,  valamennyi embertársunkat: felelős szülőként, családtagként,  munkahelyi vezetőként, másokért tenni akaró és képes polgárként ismerjék meg, támogassák és közvetítsék az alvás minőségének a fontosságát, a sokoldalú információcserét az emberek mindennapi életét, az életminőséget befolyásoló alvás jobbítása érdekében.

G. Németh György/Prága (orvosihirek.hu ; napialvas.hu)