Alvásról

Az alvás élettani funkciójának a jelentősége napjainkban az életmód szerves funkciójának tekinthető.

ALVÁS VILÁGNAPJA MAGYARORSZÁGON 2014.

alvásAz alvászavar globális járvánnyá nőtte ki magát, ami a világ népességének közel a felét, az emberek életének valamelyik szakaszában érinti – hangzott el az Alvás Világnapján Budapesten, a World Association of Sleep Medicine által kezdeményezett rendezvényen.

A nemzetközi alvásgyógyítói világszervezet magyarországi partnere, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ a hazai kutatásai alapján megerősítette: rosszabbul alszunk, mint az európai átlag.

A World Sleep Day, az Alvás Világnapja évente megrendezésre kerülő esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára. Magyarország kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi mozgalomban: az Alvásorvosok Világszövetsége a közelmúltban kiválósági díjjal ismerte el az ezen a területen végzett tevékenységet.

Különösen az elalvásos közúti közlekedési balesetek megelőzése, és egy nemzetközi alvásminősítési program kidolgozását és elindítását ajánlották a 72 országot érintő nemzetközi szervezet tagjainak a figyelmébe.

Alvás Világnap 2014

A stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre számos példa van Magyarországon – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet. Az életmódnak és az alváskörülményeknek jelentős hatásuk van az alvás minőségére.

Magyar szakemberek – többek között neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd szakorvosok – dolgozták ki azt az alvásminősítési rendszert, amely alapján objektíven értékelhetőek az alvóhelyek körülményei. Ezek alapján keresik például a világ alvásbarát szállodáit, és értékelik a legjobbakat.

2014-ben a Four Seasons Hotels and Resort kapott Sleepfriendly Hotel kiválósági minősítést. A díjat a világnapon Yves Giacomettinek, a világhírű szállodalánc budapesti ügyvezető igazgatójának G. Németh György, a Sleepfriendy Program elnöke, Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel Program vezérigazgatója és  Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke nyújtotta át.

Four Seasons Szálloda

Az alváskultúra erősítésében végzett példamutató munkájáért első ízben két nemzetközi vállalat, a Pharma Nord  és a Billerbeck  kapott elismerést.

Az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiával foglalkozó gyógyító munka Magyarországon magas színvonalú. A kevés számú, de nemzetközileg is elismert hazai szakemberek alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató.

Többségük akkreditált alváslaboratórium, megfelel az Európai Alvástársaságok magas színvonalú követelményeinek.

A World Sleep Day nemzetközi üzenete minden magyar embernek is szól: jó munkát kíván az alvást segítőknek, és jó alvást a magyar embereknek!

Információ: World Sleep Day Hungary Programiroda

Kontakt: G. Németh György

E-mail: gngy@gngy.eu

T.: 00 36 30/ 9 30 41 24