Alvásról

Az alvás élettani funkciójának a jelentősége napjainkban az életmód szerves funkciójának tekinthető.

Ágyhitek, tévhitek

Ideális esetben, naponta legalább nyolc órát fordítunk alvásra, vagyis napunk egyharmad részét az ágyban töltjük. Nem mindegy azonban, hogy milyenben!

Minden időszakban a legfontosabb az, hogy kellően kipihenjük magunkat, és erőt gyűjtsünk a következő napra. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, rendkívül lényeges, hogy az ágyunk komfortos legyen. Igen széles a skála, számtalan ágykeretből, matracból, ágyneműből és huzatból választhatunk, ami egyfelől jó, hiszen mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, ugyanakkor nagyobb az esélye annak is, hogy melléfogunk.

Egy jól megválasztott ágy nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy nyugodtan pihenjünk, hanem segít a mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzésében, valamint a már meglévő problémák enyhítésében. Összeállításunkkal abban segítünk, hogy mindenki kényelmes, és egészséges alvást biztosító fekhelyen hajthassa álomra a fejét.

 

A leggyakoribb ágy-tévhitek

1. A kemény fekhely egészséges

Való igaz, hogy az emberek többségének kényelmes alvást biztosít a keményebb matrac, azonban a vékony testalkatúaknak, a gyerekeknek és az idősebbeknek tanácsos inkább puhább felületű ágyat választani.

2. Az ágy ott van jó helyen, ahol a legjobban mutat

Amikor helyet keresünk az alvó-alkalmatosságnak a lakásban, természetesen fontos szem előtt tartani, hogy hova passzol leginkább, azt azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a tévétől, a hi-fi berendezéstől, hangfalaktól és más elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb kerüljön!

3. A természetes alkotóelemek a legbiztonságosabbak

Az allergiások számára egyáltalán nem igaz a fenti állítás. A hálószobában is találhatunk olyan alapanyagokat, amik irritációt okozhatnak. Ilyen a matracban található lószőr vagy gyapjú (ez utóbbiból párna, takaró is készülhet), az ágyneműben lévő toll, az ágykeretet összetartó ragasztó, vagy a fát borító lakk, festék. Legjobb, ha az ágynemű jól szellőző anyagból készült, a huzatok választásánál pedig részesítsük előnyben a pamutot, mellőzve a műszálas darabokat!

4. Az ágyrács nem befolyásolja az alvás minőségét

Ez egyáltalán nem igaz! A matracot megtámasztó rács akkor jó, ha különböző merevségű lécekből áll, így alvás során a gerincoszlop végig egyenes maradhat. Oldalfekvésben például lehetővé teszi, hogy a matrac a váll alatt jobban besüppedjen, mint a mellkasnál.

5. A rögzített matrac is kiválóan tisztítható

Alvás során gyakran megizzadunk, és egyéb testnedvek is érintkezhetnek a matraccal, annak ellenére, hogy azt lepedővel borítottuk be. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben nagy népszerűségre tettek szert a „két évszakos” matracok, amiket félévente érdemes megfordítani, és kitisztítani.

A rögzített matracoknál nincs mód a forgatásra, és a tisztítás is sokkal nehezebb. A legjobb az, ha a matracnak alulról is van lehetősége a szellőzésre: a szakértők szerint, ideális esetben a padló és a matrac között, 25-35 cm a távolság.

Forrás: Napidoktor.hu